Știut este faptul că sănătatea dentară se află în strânsă legătură cu sănătatea generală, afecțiunile dentare putând avea repercursiuni la nivelul aparatului cardiovascular sau digestiv. Drept urmare, pentru menținerea sănătății orale și a celei generale, se recomandă prevenirea problemelor dentare, aceasta fiind cea mai simplă şi cea mai ieftină metodă de tratament.

Prevenția în stomatologie cuprinde manopere de igienizare realizate de fiecare dintre noi la domiciliu, precum și manopere realizate de către medicul stomatolog în cabinetul dentar. Pe lângă toate acestea, controalele periodice la medicul stomatolog reprezintă și ele o formă de prevenție. Prime semne care ar trebui să ne determine neapărat să ne programăm la un consult stomatologic, inainte de a apărea durerea, sunt:

  • Respirația urât mirositoare;
  • Sângerări gingivale;
  • Mici puncte de carii.
 
 

Există o serie de etape care, respectate, vor avea rezultatele dorite: dinţi frumoşi şi sănătoşi.

Prevenţia primară: are ca scop evitarea apariţiei afecţiunilor oro-dentare. Aceasta presupune folosirea pastei si periuţei de dinţi potrivite, curăţarea atât a suprafeţelor dinţilor cât şi restul cavităţii orale sau un consult la medical stomatolog.

Prevenţia secundară:urmăreşte tratamentul precoce al afecţiunilor dentare şi scăderea ratei de îmbolnăvire. Sunt tratate afecţiunile deja existente dar aflate în stadia incipiente, împiedicând evoluţia şi extinderea lor.

Prevenţia terţiară: are drept scop limitarea complicaţiilor bolilor déjà instalate şi tratamentul complex al bolilor cavităţii bucale prin prisma prevenţiei.

Metodele de igienizare orală individuală cuprind:

Periajul dentar reprezintă o metodă importantă de prevenție pe care o puteți realiza la domiciliu. Placa dentară se acumuleaza pe suprafața dinților după fiecare masă, dezvoltarea acesteia fiind favorizată de consumul alimentelor bogate in carbohidrați. Prezența acesteia determină apariția cariilor si afecțiunilor gingivale. Drept urmare, se recomandă periajul dentar de cel puțin 2 ori pe zi, cu periuța de dinţi manuală sau electrică și pastă de dinți, cel mai important periaj fiind cel de seară. Pe lângă frecvența periajului, este foarte importantă și corectitudinea acestuia. Realizarea unui periaj corect cu o periuță manuală este mai dificil de realizat, necesitând manualitate, în timp ce periuța electrică este mai ușor de folosit și îndepărtează mai eficient placa bacteriană. Specialiștii atrag atenția asupra faptului că doar 25% din bacteriile care coabitează în cavitatea bucală sunt înlăturate prin folosirea periuței de dinți, iar pentru a obține acești 25% este recomandat un periaj de două minute. Pentru restul, trebuie făcut uz de toate celelalte mijloace auxiliare de igienizare.

Ața dentară ajută la îndepărtarea particulelor greu accesibile dintre dinți care sunt punctul de plecare pentru placa și tartru dentar. Este o metodă de prevenție alături de periajul zilnic, a cariilor, afecțiunilor gingivale și a respirației urât mirositoare.

Apa de gură este un antiseptic care previne apariția cariilor, a gingivitei și a respirației urât mirositoare. Aceasta nu înlocuiește periuța de dinți sau ața dentară. Apele de gură pot fi folosite atât în prevenție, cât și în tratament.

Periuțele interdentare se folosesc ca si ața dentară, pentru igienizarea spațiului interdentar. Aproape jumătate dintre suprafețele dentare sunt reprezentate de fețele interproximale, greu accesibile în timpul periajului dentar.

Dușul bucal este necesar igienizării spațiilor interdentare la pacienții cu afecțiuni parodontale, lucrări protetice complexe, aparate ortodontice, imobilizări intermaxilare sau interdentare și implanturi dentare, fiind superior ca efect, periuțelor si aței dentare.

Răzușa de curățat limba este un dispozitiv prin intermediul căruia se poate curăța fața dorsală a limbii, față la nivelul căreia se acumulează conform studiilor circa 70% din placa bacteriană.

Detartrajul reprezintă procesul de îndepărtare a tartrului si plăcii dentare folosind instrumentar manual sau aparate specifice de detartraj sonice sau ultrasonice. Placa dentară este principalul factor cauzator al gingivitei și cariei dentare, iar tartrul este o formă de placă dentară maturizată, de asemenea nocivă pentru structurile dentare, pe care nu o putem îndeparta prin simplul periaj la domiciliu.

Periajul profesional are ca scop indepărtarea plăcii dentare ce a mai rămas după detartraj, a diverselor pete sau colorații de pe suprafața dinților, precum și finisarea suprafețelor dentare detartrate. Periajul profesional este realizat de medicul stomatolog cu ajutorul instrumentelor mecanice și pastă cu conținut bogat în fluor.

Pe lângă metodele de igienizare individuală și profesională, prevenția în stomatologie cuprinde și sigilarea șanțurilor și fosetelor, depistarea cariilor incipiente precum și fluorizările dentare.

Sigilarea șanțurilor si fosetelor Șanțurile și fosetele sunt un loc predilect în care placa se poate forma și acumula deoarece sunt dificil de igienizat. Sigilarea presupune aplicarea unor materiale compozite fluide în interiorul șanțurilor si fosetelor care după întărire vor “inchide” aceste spatii. Astfel se preintampină stagnarea microbilor și a plăcii dentare în șanțurile și fosetele molarilor si premolarilor prevenind astfel apariția cariilor la acest nivel.

Sigilarea se execută pe molarii și premolarii definitivi ai copiilor imediat după ce aceștia au erupt. Vă reamintim, molarii 1 definitivi erup la 6 ani, molarii 2 definitivi erup la 12 ani, molarii 3 (sau de minte) după 18 ani iar premolarii definitivi între 10 și 12 ani. Și adulții pot beneficia de sigilare dacă aceasta nu s-a realizat înainte. Materialele de sigilare se uzează în câțiva ani, fiind nevoie astfel, de o monitorizare constantă pentru a le putea înlocui dacă este cazul.

Depistarea și tratarea cariilor incipiente Este o metodă eficientă de prevenție deoarece previne evoluția cariilor și apariția complicațiilor. Cariile mici sunt mai ușor și mai ieftin de tratat. Odată ce apar complicațiile datorate evoluției cariilor, tratamentul este atât mai complicat cât și mult mai scump.

Fluorul și fluorizarea Fluorul este un mineral care ajută la întărirea smalțului, pe care îl face mai rezistent la acțiunea cariilor. Metodele de fluorizare sunt extrem de variate, putându-se realiza atât la domiciliu cât și în cabinetul de medicină dentară.

Cu un minim de efort ne putem menține sănătatea cavității bucale și putem preveni afecțiuni dentare care implică afectarea sănătății generale, costuri mai mari precum și afectarea vieții sociale în absența tratării problemelor dentare.