Trăsăturile feţei (ochii, dinţii, conturul buzelor) contribuie cel mai mult la definirea exclusivităţii feţei. Acesta este motivul pentru care oricine doreşte să poată zâmbi cu încredere, să-şi regăsească respectul de sine şi faţă de ceilalţi, să poată renunţa la complexe şi să-şi poată etala fără frici albul strălucitor al dinţilor şi faţa luminoasă, semn al sănătăţii şi al preocuparii faţă de sine.

Procedurile de estetică dentară şi facială au rolul de a îmbunătăţi şi întregi frumuseţea feţei şi de a crea un zâmbet sănătos, fericit şi strălucitor. În ultimii ani procedurile de estetică ce se pot realiza în cabinetele stomatologice s-au extins treptat de la intervenţii strict dentare, la aspectul gingiilor, al buzelor şi zonei adiacente buzelor.

În cabinetele stomatologice se pot face în prezent de la albirea dentară, faţetarea dinţilor pentru redimensionarea şi schimbarea culorii, pană la repoziţionarea mandibulei şi obţinerea unui alt aspect facial, îmbunătăţit. La toate acestea se adaugă şi completarea estetică cu ajutorul injectării cu acid hialuronic sau cu celule stem proprii (tehnica PRP şi PRF).

Uneori, cea mai îngrijită dantură necesită mici “retuşuri” pentru un zâmbet superb şi dinţi cu aspect natural. Alteori, corecturile necesare sunt de amploare mai mare, pentru a obţine zâmbetul mult dorit. Aceste modificări se realizează cu ajutorul mai multor tehnici, alegând-o pe cea adecvată cazului dumneavoastră: tratament de albire în cabinet/la domiciliul dvs., tehnici de restaurare adezivă directă cu compozit, faţete ceramice cu estetică de excepţie, coroane integral ceramice pentru dinţii frontali (culoare identic naturală), coroane de zirconiu cu ceramică, etc. Putem corecta modificări ale dinţilor de: poziţie (ex: dinţi rotaţi, suprapuşi), volum (ex: dinţi prea mici), formă (ex: în formă de “ţărus”), culoare (ex: coloraţii ale dinţilor trataţi pe canal). La cererea dumneavoastră, avem disponibilă o gamă variată de bijuterii dentare. La final ne bucurăm împreună de fiecare reuşită şi de fiecare zâmbet redat pe chipul şi în sufletul fiecărui pacient.

ALBIREA DINŢILOR este cel mai cunoscut şi folosit procedeu de estetică dentară, restabilind culoarea naturală a dinţilor. Există multe metode de albire a dinţilor, atât în cabinet cât şi acasă, dar cea mai indicată opţiune este albirea realizată de medicul stomatolog în cabinet. Recomandarea generală este ca pacienţii să efectueze un control dentar înainte de a apela la orice metodă de albire, iar culoarea dinţilor se stabileşte cu ajutorul cheii de culori. Albirea nu schimbă culoarea obturaţiilor existente, a lucrărilor dentare sau a protezelor. Protezele se pot albi în afara cavităţii orale folosind un agent de albire specific care de obicei se foloseşte şi pentru curăţarea protezelor.

Albirea poate schimba culoarea dinţilor cu 2-3 nuante, iar efectul albirii poate dura de la câteva luni la câţiva ani şi depinde de stilul de viaţă al fiecărui pacient. Igiena orală regulată şi evitarea fumatului sau a pigmenţilor alimentari pot prelungi efectul albirii. Ca reacţii secundare în urma unui tratament de albire pot apărea: creşterea sensibilităţii dinţilor şi iritaţii minore la nivelul gingiei, care, de obicei dispar la câteva zile după întreruperea tratamentului. De asemenea se recomandă utilizarea de geluri speciale pentru scăderea sensibilităţii imediat după tratamentele de albire.

PROTETICA DENTARĂ reprezintă o specialitate ce tratează metodele de restaurare morfo-funcțională și estetică a aparatului dento-maxilar. Pentru ca starea generală de sănătate să fie cât mai optimă, un rol deosebit în menţinerea echilibrului întregului sistem îl are, printre altele, şi cavitatea orală. Odată ce s-a produs un dezechilibu, acesta va duce la perturbări în lanţ. Astfel lipsa dinţilor va fi însoţită şi de consecinţe la nivelul sistemului digestiv cât şi la nivelul coloanei vertebrale. De aceea odată cu pierderea dinţilor trebuie găsite soluţii de înlocuire cu punţi dentare, coroane pe implant, proteze mobile parţiale, sau totale, clasice sau pe implanturi.

Ocluzia dentară este definită ca fiind raportul strâns dintre dinţii superiori şi cei inferiori în timpul masticaţiei. Acest raport este realizabil datorită acţiunii muşchilor masticatori asupra mandibulei. În condiţii ideale de normalitate, în timpul strângerii dinţilor, muşchii care acţionează asupra mişcării mandibulei se contractă (încordează) în mod simertic şi armonios. Problemele iau naştere în momentul în care dinţii, într-o pozitie anormală, absenţi sau distruşi de carie, modifică traiectul normal şi raportul de ocluzie cu dinţii oponenţi astfel afectând şi gradul de stres muscular în masticatie.

Cunoscut este faptul ca orice muşchi sub un stres anormal îşi modifică starea de sănătate şi influenţează echilibrul celorlalţi muşchi chiar de la distanţă. Cele mai evidente exemple sunt date de studii făcute pe atleţii profesionişti care au obţinut beneficii ale performanţelor după tratamente dentare adecvate. Un muşchi masticator suprasolicitat sau subsolicitat nu funcţionează în parametrii normali modificând echilibrul şi altor muşchi în încercarea organismului de a se adapta. Simptomele dureroase musculare se deplasează de-a lungul liniei musculare de la fată la gât (cervical), la spate (lombar) şi poate modifica postura normală a coloanei vertebrale.

Pe scurt, am încercat să expunem importanţa sănătătii dentare şi a întregii cavităţi orale, şi cum pe termen lung, o carie sau alte probleme la nivel dentar, pot afecta întreaga sănătate a corpului cu consecinţe deseori grave şi dificil de tratat, de aceea recomandarea este să se prevină aceste situaţii prin controale periodice la medicul stomatolog.

La Clinica Danydent vă oferim diferite variante moderne de tratament, alocând timp pentru a vă explica toate detaliile necesare pe care dumneavoastră să le înţelegeţi, astfel încât să puteţi alege varianta care vi se potriveşte cel mai bine. Deoarece cei mai mulţi dintre dumneavoastră aveţi dificultăţi în momemtul alegerii tipului de lucrare protetică pentru care să optaţi, încercăm să vă oferim câteva informaţii legate de coroanele dentare.

COROANE DENTARE sunt lucrări protetice care au rolul de a înveli partea vizibilă (deasupra marginii gingivale) a unui dinte natural sau un implant dentar.

Coroanele dentare pot fi de înveliș (când acoperă toate fețele coronare ale bontului dentar) sau de substituție (ataşate de preparația dentară prin intermediul unui pivot sau ştift în interiorul rădăcinii). Coroana dentară odată cimentată definitiv, acoperă în totalitate partea vizibilă a dintelui pe care este montată. Coroanele sunt utilizate în scopul restabilirii formei, dimensiunii unui dinte și pentru a crește rezistența mecanică și a îmbunătăți aspectul acestuia.

Coroanele metalo-ceramice: o combinaţie de metal şi ceramică (porţelan). Nu sunt atât de rezistente dar au o rezistenţă suficientă să poată fi folosite şi în zona laterală (masticatorie) pe dinţii anteriori, cât şi pe cei posteriori. Au raport bun calitate preţ, motiv care le face sa fie cel mai des întâlnite în alegerea pacienţilor.

Coroane integral ceramice de tip jacket: până nu demult au fost indicate doar în zona frontală, având o estetică superbă, însă rezistenţa lasă de dorit pentru zona laterală. Între timp un nou material IPS E.MAX a facut posibilă utilizarea acestora şi în zona posterioară, estetica rămânând una excelentă.

Coroanele ceramice cu structură pe zirconiu: deşi au o estetică bună, aceasta este net inferioară celor E.Max, mai ales când discutăm despre dinţii frontali. Sunt recomandate atunci când este nevoie de punţi estetice, dar şi în cazuri de coroane solo.