ENDODONŢIA este o specialitate a medicinei dentare care se ocupă cu prevenirea, diagnosticul şi tratamentul afecţiunilor pulpei dentare reprezentate de un ţesut moale format din nervi şi vase de sânge, situate în interiorul dintelui, precum şi în regiunea apicală.
Extractia dintelui, deşi aparent o metodă rapidă, comodă şi necostisitoare de a “scăpa” de un dinte afectat, ar duce la multe complicaţii, atât din punct de vedere al tratamentului ulterior (înlocuirea dintelui pierdut prin punte, sau implant dentar), cât şi al costului mai ridicat al acestuia.
Cele mai frecvente proceduri endodontice sunt TRATAMENTUL ENDODONTIC, RETRATAMENTUL ENDODONTIC şi OBTURAŢIA DE CANAL.
TRATAMENTUL ENDODONTIC cunoscut ca “scoaterea nervului” devine necesar în momentul în care pulpa dentară se inflamează sau moare. Extirparea pulpei dentare este necesară pentru a evita răspandirea inflamaţiei şi a infecţiei la ţesuturile înconjurătoare, fiind urmată de OBTURAŢIA DE CANAL cu materiale biocompatibile care au ca scop păstrarea normalităţii ţesuturilor apicale.
Medicul stomatolog trebuie să stabilească un DIAGNOSTIC CORECT, pe baza relatărilor pacientului, a radiografiei dentare, precum şi a examenului intraoral şi extraoral.
RETRATAMENTUL ENDODONTIC constă în reluarea terapiei endodontice pe un dinte cu canalele obturate anterior. O întrebare frecventă a pacienţilor este urmatoarea: ”Cum îmi dau seama că am nevoie de un tratament de canal?”
Răspunsurile sunt urmatoarele:
- Dacă ai dureri spontane de dinţi, care persistă
- Dacă dinţii tăi sunt mai sensibili la cald, rece
- Dacă ai dureri la strângerea dinţilor sau masticaţie
- Dacă ai carii profunde
- Dacă ai un abces dentar
Etapele tratamentului de canal
- Anestezia dentară şi izolarea cu diga dentară
- Deschiderea cavitaţii pulpare
- Reperarea canalelor radiculare (1-2-3, în funcţie de dinte)
- Îndepărtarea pulpei inflamate, curăţarea şi lărgirea canalelor; în această etapă se fac tratamente mecanice rotative cu ProTaper şi se aplică tratament medicamentos pentru sterilizarea canalelor
- Se realizează OBTURAŢIA DE CANAL, prin umplerea cu o pastă a spaţiului care a fost ocupat de pulpă.
- Obturaţia coronară definitivă sau realizarea unei coroane în laborator.
Specialiştii nostrii endodonţi sunt în permanentă căutare de tehnici şi materiale noi. Astfel, pentru a le uşura munca şi a reduce timpul de efectuare a manoperei dispunem de:
- Apex locator
- Micromotor endodontic
- Sistem de opturare a canalelor prin injectare la cald care permite realizarea unei obturaţii radiculare definitive tridimensională.
- Lupe pentru mărire şi realizarea tratamentelor cât mai precise.