Pedodonție

Pedodonţia este o ramură a medicinei dentare care are drept scop studierea afecţiunilor şi a ţesuturilor de susţinere a dinţilor temporari (de lapte), a mucoasei cavităţii bucale şi metodelor de prevenire şi tratament ale principalelor afecţiuni stomatologice ale copilului şi adolescentului. Un copil va avea dinţii permanenţi frumoşi şi sănătoşi, dacă şi dinţii temporari (de lapte) au fost îngrijiţi şi trataţi la vremea lor.

Odontogeneza (formarea dentară) începe încă din săptamana a şasea de viaţă intrauterină şi continuă postnatal o perioadă variabilă de timp, specifică fiecărui grup dentar. Dentiția la copii cuprinde:

 • Dentiția temporară (de lapte) – prezentă până la vârsta de 6 ani;
 • Dentiția mixtă – prezentă între 6-12 ani;
 • Dentiția permanentă – prezentă după vârsta de 12 ani.

Dentiția temporară cuprinde 20 de dinți de lapte, a căror erupție începe de la vârsta de 6 luni, definitivându-se la 2 ani și jumătate. În dentiția temporară întâlnim:

 • 4 incisivi centrali (2 incisivi centrali superiori și 2 inferiori);
 • 4 incisivi laterali (2 incisivi laterali superiori şi 2 inferiori);
 • 4 canini (2 canini superiori și 2 inferiori);
 • 8 molari primi şi secunzi (4 molari superiori şi 4 inferiori).

Ordinea de erupție a dinților temporari:

 • Incisivii erup în intervalul 6-12 luni;
 • Molarii primi erup între 12-18 luni;
 • Caninii erup între 18-24 luni;
 • Molarii secunzi erup între 24-30 luni

Începând cu vârsta de 6 ani și până la 12 ani, dinții temporari cad treptat, fiind înlocuiți de dinții permanenți, pe care copilul, mai târziu adult, îi va avea toată viața. În această perioadă copilul prezintă o dentiție mixtă. Ordinea de schimbare a dinților temporari:

 • Incisivii centrali sunt primii dinți schimbați, dinți care de obicei cad la vârsta de 6 ani;
 • Incisivii laterali sunt următorii dinți de lapte pe care copilul îi va schimba în jurul vârstei de 7 ani;
 • Caninii și molarii temporari sunt ultimii dinți care se schimbă, între 10 și 12 ani ;

Dentiția permanentă cuprinde 32 de dinți definitivi, dintre care:

 • 4 incisivi centrali (2 incisivi centrali superiori și 2 inferiori);
 • 4 incisivi laterali (2 incisivi laterali superiori și 2 inferiori);
 • 8 premolari (4 premolari superiori și 4 inferiori);
 • 12 molari (molarii de 6 ani sau primi, molarii de 12 ani sau secunzi şi molarii de minte).

Ordinea de erupție a dinților permanenți:

 • 6-7 ani – molarii primi și incisivii centrali inferiori;
 • 7-8 ani – incisivii centrali superiori și incisivii laterali inferiori;
 • 8-9 ani – incisivii laterali superiori;
 • 9-12 ani – caninii și premolarii, ordinea acestora variind în funcție de sex;
 • 12-13 ani – molarii secunzi.

Erupția molarilor de minte variază foarte mult de la persoană la persoană, uneori fiind chiar absenți de pe arcadele dentare.

Sigilarea dinţilor (şanţurilor şi fosetelor) se execută pe molarii și premolarii definitivi ai copiilor imediat după ce aceștia au erupt. Vă reamintim, molarii 1 definitivi erup la 6 ani, molarii 2 definitivi erup la 12 ani, molarii 3 (sau de minte) după 18 ani iar premolarii definitivi între 10 și 12 ani.

Și adulții pot beneficia de sigilare dacă aceasta nu s-a realizat înainte. Materialele de sigilare se uzează în câțiva ani, fiind nevoie astfel, de o monitorizare constantă pentru a le putea înlocui dacă este cazul.

În comparaţie cu suprafeţele netede obişnuite ale smalţului, şanţurile dentare adânci, în special ale dinţilor proaspăt erupţi, acumulează resturi alimentare şi sunt mai greu de curăţat prin periaj dentar, favorizând apariţia cariilor. Șanțurile și fosetele sunt un loc predilect în care placa se poate forma și acumula deoarece sunt dificil de igienizat. Sigilarea presupune aplicarea unor materiale compozite fluide în interiorul șanțurilor si fosetelor care după întărire vor “inchide” aceste spatii. Astfel se preintampină stagnarea microbilor și a plăcii dentare în șanțurile și fosetele molarilor si premolarilor prevenind astfel apariția cariilor la acest nivel.

Dantura copiilor este sensibilă şi are nevoie de o îngrijire specială. Dezvoltarea armonioasă a dinţilor depinde de o serie de factori printre care amintim igiena dentară, alimentaţia şi factorii genetici. Prevenirea apariţiei cariilor dentare este foarte importantă la pacientul copil, pentru că o sănătate orală precară la vârste fragede va afecta atât performanţele sociale şi şcolare ale copilului, cât şi dentiţia sa de mai târziu.

Tratamentele dinţilor copiilor sunt extrem de importante deoarece fiecare dinte de lapte asigură, printre altele, prin prezenţa sa, spaţiul necesar erupţiei dintelui permanent care îl va înlocui. Altfel, pot aparea înghesuiri şi perturbări grave ale pozţiei dinţilor permanenţi (definitivi). Pedodontul va remarca în timp util situaţii care reclamă intervenţia unui medic ortodont (dinţi malpoziţionaţi, anomalii dento-maxilare).

Actul terapeutic se realizează într-un mediu relaxant, prietenos, distractiv – pe baza câştigării încrederii copilului de către medic, printr-un efort comun cu părinţii instruiţi, în scopul de a transforma vizita la dentist într-o activitate agreabilă pentru micuţii pacienţi. Sunt încurajate astfel vizitele regulate (din 6 în 6 luni) la medicul dentist.

Ortodonție

Scopul ortodonţiei este obţinerea armoniei şi echilibrului dintre dinţi şi faţă, cu alte cuvinte, a unui zâmbet frumos. Dinţii înghesuiţi sunt inestetici; în plus, ei dau probleme de masticaţie, putând duce în timp la durere în articulaţia maxilarului. Tratamentul ortodontic corectează ocluzia (muşcătura) şi restabileşte funcţiile normale, oferind, în acelaşi timp, un zâmbet plăcut.

La copii, un prim consult este recomandat înainte de 7 ani. Durata tratamentului variază, media fiind de 2 ani.

Tratamentul implică întotdeauna purtarea unui aparat, ce exercită o uşoară presiune pe dinţi, pentru a-i deplasa într-o nouă poziţie. Tipul de aparat poate fi:

 • MOBIL;
 • FIX- bracket-uri (ceramice, din safir, metalice) interconectate prin arcuri flexibile;
 • FUNCTIONAL;
 • INVISALIGN- cel mai nou dispozitiv, recomandabil pacientilor care doresc o realiniere limitata a dintilor.

Tratamentul ortodontic cu aparat fix – brackets este de lungă durată, în medie doi ani jumătate şi implică respectarea unor indicaţii legate de igienă, alimentaţie, programări.

Aparate dentare mobile – placuta palatina sau linguala – are ca scop stimularea dezvoltării transversale a osului şi îmbunătăţirea poziţiei dinţilor definitivi.

Aparate dentare mobile – aparatul miofuncţional este asemanător unei gutiere alcătuită dintr-un silicon mai flexibil sau mai rigid în funcţie de necesităţile terapeutice.

Miniimplantul Ortodontic – Acest dispozitiv ortodontic se aseamănă unui şurub şi are un diametru de 1,8 mm şi o lungime de 6-10 mm. Este alcătuit dintr-un aliaj de Titan. Rolul său este de a servi ca punct fix de ancoraj pentru a controla deplasarea unor grupe de dinţi.

Masca Petit – Acest aparat este indicat în perioada de creştere şi dezvoltare a copilului atunci cand se diagnostichează un deficit de crestere la nivelul maxilarului (osul de sus). Aparatul se spijină pe frunte şi pe bărbie şi trage către înainte osul maxilar prin intermediul unor elastice prinse de două cârlige ataşate la un aparat fixat în interiorul gurii.