Scopul ortodonţiei este obţinerea armoniei şi echilibrului dintre dinţi şi faţă, cu alte cuvinte, a unui zâmbet frumos. Dinţii înghesuiţi sunt inestetici; în plus, ei dau probleme de masticaţie, putând duce în timp la durere în articulaţia maxilarului. Tratamentul ortodontic corectează ocluzia (muşcătura) şi restabileşte funcţiile normale, oferind, în acelaşi timp, un zâmbet plăcut.

La copii, un prim consult este recomandat înainte de 7 ani. Durata tratamentului variază, media fiind de 2 ani.

Tratamentul implică întotdeauna purtarea unui aparat, ce exercită o uşoară presiune pe dinţi, pentru a-i deplasa într-o nouă poziţie. Tipul de aparat poate fi:

  • MOBIL;
  • FIX- bracket-uri (ceramice, din safir, metalice) interconectate prin arcuri flexibile;
  • FUNCTIONAL;
  • INVISALIGN- cel mai nou dispozitiv, recomandabil pacientilor care doresc o realiniere limitata a dintilor.
 

Tratamentul ortodontic cu aparat fix – brackets este de lungă durată, în medie doi ani jumătate şi implică respectarea unor indicaţii legate de igienă, alimentaţie, programări.

Aparate dentare mobile – placuta palatina sau linguala – are ca scop stimularea dezvoltării transversale a osului şi îmbunătăţirea poziţiei dinţilor definitivi.

Aparate dentare mobile – aparatul miofuncţional este asemanător unei gutiere alcătuită dintr-un silicon mai flexibil sau mai rigid în funcţie de necesităţile terapeutice.

Miniimplantul Ortodontic – Acest dispozitiv ortodontic se aseamănă unui şurub şi are un diametru de 1,8 mm şi o lungime de 6-10 mm. Este alcătuit dintr-un aliaj de Titan. Rolul său este de a servi ca punct fix de ancoraj pentru a controla deplasarea unor grupe de dinţi.

Masca Petit – Acest aparat este indicat în perioada de creştere şi dezvoltare a copilului atunci cand se diagnostichează un deficit de crestere la nivelul maxilarului (osul de sus). Aparatul se spijină pe frunte şi pe bărbie şi trage către înainte osul maxilar prin intermediul unor elastice prinse de două cârlige ataşate la un aparat fixat în interiorul gurii.