Chirurgia dento-alveolară permite rezolvarea unor probleme complicate care au ca punct de plecare sistemul dento-alveolar.

Molarul de minte este ultimul dinte erupt pe acradă, după vârsta de 18 ani cu o anatomie variabilă, şi care datorită poziţiei pe arcadă, anatomiei spaţiului insuficient erupţiei, crează cele mai multe probleme care în final duc la extracţia lui.

Implantul dentar este rădăcina artificială din titan (material biocompatibil) ce se introduce în osul maxilar sau mandibular, şi are rolul de a susţine o coroană sau o punte dentară. Implantul dentar este cea mai bună soluţie la ora actuală de înlocuire a unui dinte fără a fi afectaţi prin preparare, tratament endodontic, leziuni parodontale, şi dinţii vecini.

Augumentarea osoasă este intervenţia chirurgicală care se efectuează asupra osului resorbit pentru a îi mări volumul cu ajutorul unor materiale substitutive-biomateriale. Este foarte folosită când dorim să inserăm un implant dar nu avem suficient os.

Atunci când abcesul dentar (infecţia la nivelul vârfului rădăcinii) nu este tratat, la vârful rădăcinii se poate forma o cavitate plină cu lichid, ce se numeste chist dentar sau chist radicular. Acesta se poate infecta provocând un nou abces de dimensiuni crescute care necrozează şi mai mult osul înconjurător. Tratamentul chistului radicular este de natură chirurgicală